Rooibos of Honeybush


Rooibos bevat geen Cafeïne

Rooibos bevat geen cafeïne en is echt een allemans vriend. Bij uitstek een heerlijke thee in de avond voor het slapen gaan. De smaak van rooibos is zacht en kent niet de lichte bitters zoals bij een zwarte thee, door de afwezigheid van tannine. Als bitterheid niet aanwezig is, ervaren we deze als zoet. Zonder de toevoeging van suiker heb je met rooibos een heerlijke zoete thee.  

Rooibos zetten 

Een rooibos zet je het beste met kokend water van 100 graden Celsius. De losse rooibos laat je iets langer trekken dan een gewone thee en met een trektijd van 4 minuten heb je de heerlijke smaken van rooibos in je kopje. Er komt een mooie diep roodbruine kleur tevoorschijn. De donkere kleur van de "thee" is geen indicatie voor een sterke smaak die bij een zwarte thee tevoorschijn kan komen. Geef rooibos de tijd om zijn smaak af te geven en je wordt verrast door de zachte kruidige smaak. 


Rooibos met gember, munt, sinaasappel......

Rooibos is puur al heerlijk, en zeker in de vele combinaties die er te koop zijn. De meeste bekende zijn met gember, munt, citroen en sinaasappel. De combinaties zijn echter oneindig van rozenblaadjes, korenbloemen tot kaneel en steranijs, naar bosbessen, bramen en vijgen. De basis voor een goede smaak blijft een kwalitatieve goede losse rooibos als basis. Dit maakt het verschil tussen een gewone en heerlijke kop rooibos. Kwaliteit proef je echt. Sla de theezakjes in de supermarkt over en koop je rooibos als losse thee in de speciaalzaak of de online thee-winkel.


Rooibos of Groen Bos

Rooibos wordt gemaakt van een plant die van nature in het Cedergebergte van Zuid Afrika voorkomt. Het is officieel geen theeplant en daarmee is rooibos geen thee. Rooibos wordt gemaakt van de naaldachtige blaadjes van de Aspalathus linearis uit de vlinderbloemenfamilieDe blaadjes worden vermalen en in de zon gelegd om te oxideren. Dit zorgt voor de donder rode kleur. De plant zelf is groen en lijkt een beetje op een brem. 


Rooibos past bij een nagerecht 

Een rooibos als drankje bij een nagerecht is misschien onbekend, maar zeker verrassend. Zowel warm als koud gezet is rooibos een mooie aanvulling op je gerecht en kan de smaken in een gerecht naar voren laten komen. Een koude rooibos maak je door de rooibos eerst warm te zetten met de 1/2 hoeveelheid water op 100 Celsius. Daarna de andere 1/2 hoeveelheid water in ijsblokjes toevoegen en je hebt een aangename ijsrooibos. Uitserveren in een mooi glas en de combi met het gerecht is heel bijzonder.

Honeybush 

Honeybush is de zoetere variant naast Rooibos en afkomstig van de honeybush plant die voorkomt in de West en Oost-Kaap van Zuid Afrika. De smaak is iets zoeter dan de rooibos en heeft een lichte honingachtige toets. De honeybush is heel toegankelijk voor kinderen die starten met theedrinken. Net als de rooibos bevat de honeybush geen cafeïne.