Theesoorten en Thee zetten met losse Thee
Witte Thee
- Witte Thee ondergaat de minste bewerking van alle theesoorten. De bladknoppen met één of twee blaadjes van het topje worden handmatig geplukt en gedroogd in de zon. De thee is rijk aan antioxidanten, heeft een zachte smaak en een lichte kleur in je kopje. En kleur zegt niets over smaak. Een witte thee heeft meer body dan je zou vermoeden. Mijn favorieten zijn de Bai Mu Dan en White Moonlight.

Groene Thee
- Groene Thee wordt verhit om te zorgen dat er geen oxidatie plaats vindt. In China worden de bladeren gewokt of gebakken. Dit zorgt voor de plantaardige, zoetige en notige smaken. In Japan wordt de thee gestoomd en zorgt voor de vegetale smaken zoals zeewier en spinazie. Na het verhitten wordt de thee gerold of gekruld tot balletjes. Ieder theemaker geeft de groene thee zijn eigen vorm. Een Long Jing of Sencha zijn toegankelijke theeën om mee te starten.

Oolong
- Oolong zit tussen een zwarte en groene thee in en ondergaat een complexe bewerking. De thee kan licht tot zwaar geoxideerd zijn. De bladeren worden opgerold tot verschillende vormen en geven smaak af bij het uitvouwen van het blad als je de thee zet. De smaken variëren van een romige, bloemige thee tot een fruitige, minerale of een geroosterde thee. De zachte smaak of een sprankelende verschijning verrassen je in deze thee. Zelf ben ik fan van een Tie Guan Yin met de frisse smaak van kruiden en bloemen. Of een Oriëntal Beauty met een zoete perzikachtige smaak.

Gele Thee
Gele Thee is zeldzaam en ondergaat bijna hetzelfde proces als een groene thee. De smaak is milder als je deze vergelijkt met een groene thee omdat deze extra wordt verhit.

Zwarte Thee
Zwarte Thee is een volledig geoxideerd thee en kennen we uit de theezakjes. De thee wordt gedroogd en gerold waardoor de sappen uit de cel vrij komen en de thee oxideert. Na de oxidatie wordt de thee gedroogd. Zwarte thee varieert in smaak van fruitig, zoet tot moutig of mineraal. De thee kan losbladerig (orthodox) zijn en gebroken in stukjes(CTC) voor het gebruik in theezakjes.

Pu'Erh of Gefermenteerde Thee
Pu'Erh is gefermenteerde thee die soms jaren nodig heeft om te rijpen. De cooked versie is een zware aardse thee, waarbij de uncooked versie lichter van smaak is en er fruitige en bloemige tonen in de thee naar voren komen.

Theezetten met Losse Thee
Ruimte is alles wat losse thee nodig heeft om smaak af te geven voor een heerlijke kop thee. Een theezakje of een thee-ei heeft voor losse thee beperkte ruimte en zorgt dat je smaak mist. Hoe zet je thee met losse thee?

De Teamaker voor 2-3 kopjes thee
Een teamaker is een kleinere versie van een theepot met een theefilter onderin. Zodra de thee gereed is zet je de teamaker op een glas of glazen theekan. Het filter opent en de thee stroomt in je theekan of glas. De thee blijft in de teamaker achter. Een goede losse thee kun je meerdere keren gebruiken. De teamaker weer vullen met warm water en je hebt opnieuw 2-3 kopjes thee. En tussen het opschenken altijd even het deksel van de teamaker openzetten om te zorgen dat de theebladeren afkoelen en niet doorstomen.

De Theepot(ten)-methode voor een liter thee
Zet je een grotere hoeveelheid thee dan is de 2-potten methode een eenvoudige wijze om thee met losse theebladeren te zetten. De theepot kun je eventueel op een rechaud zetten om de thee warm te houden.
In de 1e theepot gaan de losse theebladeren om daarna op te schenken met warm water. Na de trektijd giet je de thee door een theefilter in de 2e theepot. Zelf gebruik ik glazen theepotten. Je kunt de theebladeren dan mooi zien uitvouwen en de kleur van de thee is goed zichtbaar. Een goede losse thee kun je 2 tot 3 keer gebruiken. Gooi je theebladeren dus niet weg en schenk de thee nog een keer op. De smaak kan bij iedere keer zetten iets veranderen.

Verrassend thee zetten in een Gaiwan
Oosters theezetten in een Gaiwan zorgt ervoor dat je alle smaken uit de thee haalt. Iedere keer als je de thee zet is de smaak van de thee net ietsjes anders. En als je de Gaiwan gebruikt, dan heb je de eerste stap gezet naar een echte theeceremonie. Deze zetwijze heet Gong Fu Cha en heeft enige oefening nodig.
De Gaiwan heeft een schotel waarop je het kommetje met de deksel plaatst. Met de Gaiwan zet je kleine hoeveelheden thee en beleef je de smaak en de geur van de losse thee optimaal. Je kunt spelen met de verhouding thee en trektijd. Bij een grotere hoeveelheid thee van 3 tot 6 gram gebruik je een korte trektijd van 10-60 seconden en pel je de smaken van de thee laag voor laag af. Meer thee betekent een kortere trektijd en minder thee een iets langere trektijd. Vergelijk het met een “ui” waar je de rokken vanaf haalt. Bij het uitschenken van de thee plaats je de deksel iets scheef in de gaiwan en schenk je de thee in een pitcher door een kleine theezeef. De thee blijft in de Gaiwan achter en kun je weer gebruiken om opnieuw thee mee te zetten.