Wat is een zetadvies


Een zetadvies is als een goed recept

Een losse thee zet je met een zetadvies. Dat is het recept om de smaken die in het theeblad aanwezig zijn, in je thee te proeven. We gebruiken voor thee vaak hetzelfde recept. Kokend water uit de kraan en trektijd en hoeveelheid thee zoals het uitkomt. Thee gezet met 100 graden Celsius kan ervoor zorgen dat de bitters in thee sterk naar voren komen en de verfijnde smaken in het theeblad worden weggedrukt.

Het succes van een mooi gerecht zit in de juiste ingrediënten en een goed recept. Ook voor een heerlijke kop thee is dit niet anders. Een kwaliteits thee en het juiste zetadvies zorgen voor de heerlijke smaken in je kopje. De watertemperatuur, hoeveelheid thee, trektijd en kwaliteit van het water staan vermeld in het zetadvies en zijn voor iedere thee anders. Net als bij een recept is de receptuur altijd een leidraad en je kunt naar eigen inzicht variëren waarmee de smaak verandert. 


Watertemperatuur   

De watertemperatuur om je thee te zetten is afhankelijk van de soort thee en de smaken die je naar voren wilt laten komen. In het zetadvies kan een minimum en maximum temperatuur vermeld staan. Je kunt starten met de minimum temperatuur en bij de 2e en 3e keer zetten naar de maximum watertemperatuur gaan, waardoor alle smaken uit het theeblad naar voren komen. Een waterkoker met instelbare temperatuur is erg makkelijk voor de juiste temperatuur. Groene thee is het lekkerste bij temperaturen tot maximaal 80 graden en voor de 1e zet liever tussen de 60 en 70 graden. Een zwarte thee en oolong houden van hogere temperaturen en geven op 95 graden Celsius de meeste smaak af. Wil je de proef op de som nemen, zet je thee op 100 graden Celsius en je proeft het verschil. 


Hoeveelheid thee  

De hoeveelheid thee staat in het zetadvies meestal per liter of 100 ml vermeld. Als er "maatschepjes" of "gram per kopje" in het zetadvies vermeld staan, is het afhankelijk van de maatschap of het kopje dat je gebruikt. Zelf gebruik ik tussen de 10 en 12 gram thee per liter. Een keukenweegschaal waarmee je kleine hoeveelheden kunt afwegen is een handig hulpmiddel. Gebruik je meer thee dan in het zetadvies vermeld, varieer dan met een kortere trektijd. Minder thee gebruiken en een langere trektijd zorgt ervoor dat alle smaken uit het blad worden gehaald en de gelaagdheid in de thee kan verdwijnen. 


Trektijd  

De trektijd is het verschil tussen een thee die heerlijk smaakt en thee waar de bitters naar de voorgrond komen en de subtiele smaken naar de achtergrond verdwijnen. Trektijden kun je dan ook het beste niet op de gok doen en gewoon meten. Start liever met een kortere trektijd als je twijfelt. De meeste thee zet je het beste tot 2 minuten. Een rooibos waarin de bitters afwezig zijn kun je weer prima 4 minuten zetten. We zijn geneigd om de kleur van de thee aan smaak te koppelen. Als er kleur in je theekopje zit, zal er ongetwijfeld smaak zijn meegekomen is de gedachte. Kleur zegt bij thee echter niets over smaak. Een rooibos die je 4 minuten trekt is donker van kleur en blijft een zachte smaak houden. Een witte thee met weinig kleur, kan prima een stevige smaak hebben. 


Waterkwaliteit   

Het nederlandse kraanwater is goed van kwaliteit. Voor het zetten van een heerlijke kop thee is het water erg hard. In een zetadvies kan vermeld staan dat de thee het best kan worden gezet met zacht water. Er zijn verschillende filtersystemen te koop om water zachter te maken. Zelf gebruik is een waterfilter van Zero Water om de hardheid van het water aan te passen. Twijfel je of er verschil is, zet je thee met dezelfde watertemperatuur en hoeveelheid thee maar gebruik spa blauw. Je zult versteld staan van het smaakverschil.